Magyar Vadgazdálkodási Szakértők
Országos Egyesülete

Hírek

Javaslatot tettünk a készülő Vtv. vadkár rendezéséhez
A Magyar Vadgazdálkodási Szakértők Országos Egyesülete elkészítette javaslatát a vadkárok kezelésével kapcsolatban, melyet a készülő új vadászati törvényhez való felhasználás céljából megküldött a Földművelésügyi Minisztériumnak, mint stratégiai partnerének.

   Az Egyesület már 2014. tavaszán megkezdte a javaslat kidolgozását és összeállítását, különösen nagy figyelmet szentelve a vadkárok rendezésében közreműködő szakértők képzésére és továbbképzésére. Az egyesületünk felsőoktatási rendszerben is jártas tagja, Dr. Marosán Miklós kidolgozta a szükséges képzési irányelveket, tanmenetet és tantárgylistát is. A képzést javaslataink szerint a SzIE Állatorvos-tudományi Kara az NymE Erdőmérnöki Karával együttműködve végezné.

A vadkárok rendezéséhez az egyesület elengedhetetlennek és szükségesnek találta egy "vadkár alap" létrehozását, mely a vadászatra jogosultak számára kiszámítható és közösen viselt terheket, a termelőknek termelési biztonságot és nem utolsó sorban mindkét félnek BÉKÉT hozna a hétköznapokba. Az alapba a vadászatra jogosultak és a termelők egyaránt fizetnének hozzájárulást. A termelői hozzájárulás nagyjából a haszonbérleti díj mértéke lenne, amit sokan jelenleg fel sem vesznek a vadászatra jogosulttól, így külön terhet egyáltalán nem róna a termelőre, cserébe viszont rendkívül rövid idő alatt vitáktól, kétes kimenetelű perektől mentesítve garantáltan megkapná a neki járó vadkár térítés összegét. A kezdeményezést a Siófokon megrendezett Vadgazdálkodási és vadkár konferencián a NAK (Nemzeti Agrár Kamara) is üdvözölte és fontosnak találta!

A javaslat célja, hogy egységes mércével, egységes módon és a visszaélések kizárása mellett mért adatok alapján becsüljük fel a vadkár mértékét és azt a termelő a lehető leggyorsabban kapja is meg!

A benyújtott javaslatot egészében megtalálja a csatolt dokumentumok között.

Vissza
Magyar Vadgazdálkodási Szakértők
Országos Egyesülete
IntroWeb | 2015 - Weboldal készítés, SEO